Csalódást okozott a Koppenhágai Konferencia

Nyomtatóbarát változat
Többek szerint csalódást okozott a hétvégén véget ért a klímaváltozás megelőzése kapcsán tartott Koppenhágai Konferencia, ugyanis az egyes államok januárban dolgoznak ki csak pontos számokat a szén-dioxid kibocsátás korlátozására - írja a Bloomberg.

Joseph Stiglitz, a Nobel-díjas közgazdász szerint a koppenhágai konferencia eredményei nagy csalódást okoztak, ugyanis nem sikerült egy megfelelő keretprogramot kidolgozni, amellyel csökkenteni lehetne a globális felmelegedésért felelős szén-dioxid kibocsátást.

A Koppenhágai Egyezség szerint február 1-ig az egyes országok terveket dolgoznak ki, hogy hogyan csökkentsék kibocsátásukat 2020-ig, hogy ezzel megfékezzék a globális felmelegedést. A fejlődő országok számára 30 milliárd dollárt határozott meg 2010 és 2012 között, 2020-ig pedig további 100 milliárd dollárt abból a célból, hogy hozzájáruljon a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez.

Barack Obama ugyanakkor közölte, hogy a nem valószínű, hogy az elkövetkezendő 12 hónapban jogilag is kötelező erejűvé lehet tenni a megállapodást.

Az Egyesült Államok 14% és 17% közötti mértékben tervezi csökkenteni a 2005-ös szintről a kibocsátást 2020-ra, amelyet még a Szenátusnak is el kell fogadni, az Európai Unió pedig továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy 20%-kal csökkenti a kibocsátást az 1990-es szintről.
Forrás: Portfolio.hu