Felhívás a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosától

Nyomtatóbarát változat

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa azt kéri a parlamenti pártok frakcióvezetőitől, hogy a választási kampány ne törje meg az új, globális klímaegyezmény kidolgozásának lendületét, ne késleltesse a nemzeti szintű kibocsátás-csökkentés megindítását és az éghajlatváltozáshoz való helyi szintű alkalmazkodást.

Az ombudsman a politikusokhoz írt levélben szorgalmazza azt is, hogy a pártok vezetői és szakértői kérjenek választói felhatalmazást a környezetpolitikában az Európai Unió vezető szerepét erősítő, hosszú távú és határozott intézkedések meghozatalához.

Az országgyűlési biztos – a koppenhágai klímakonferenciára utalva – felhívta a figyelmet az éghajlatváltozással kapcsolatos sürgős teendőkre. Mint ismeretes, a világ tudományos közvéleményének túlnyomó része, ideértve az Éghajlatváltozási Kormányközi Testületet is, figyelmezteti az országok politikai vezetőit, hogy a változások valószínűleg gyorsabbak, öngerjesztő jellegük erősebb, kapcsoltságuk szorosabb, és végső soron súlyosabb következményekkel járnak, mint az eddigi előrejelzések mutatták. A tudósok gyors és határozott intézkedéseket sürgetnek, mivel az idő előrehaladtával az elkerülhetetlen gazdasági és társadalmi átalakulás környezeti feltételei (például a mezőgazdaságban, a vízgazdálkodásban) egyre romlanak, az átmenethez felhasználható természeti erőforrás-készlet pedig egyre szűkül.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa