A Laudato si’ és a nagyvárosok – Ferenc pápa üzenete egy brazil konferenciára

Nyomtatóbarát változat

Tisztelet, felelősség és kapcsolat – ezt a három témát emelte ki Ferenc pápa üzenetében, amelyet a Rio de Janeiro-ban július 13-án megkezdődött tanácskozásra küldött. Az ülésen felszólal Peter Turkson bíboros, az Átfogó emberi fejlődés szolgálatáért létrehozott vatikáni dikasztérium prefektusa. A dokumentumban Ferenc pápa újabb sürgős felhívást intéz a kormányokhoz, hogy foglalkozzanak a környezetvédelemmel és ne maradjanak tétlenek a levegő- és vízszennyezés láttán.

Arra van szükség, hogy aktív felelősséget vállaljunk mindenki java érdekében

A teremtett világ tiszteletben tartása egyik alapvető feladatunk – nyomatékosítja a Szentatya üzenetében utalva a Laudato si’ kezdetű enciklikájára. Nem állhatunk karba tett kézzel, amikor látjuk a levegő minőségének súlyos romlását vagy a nem megfelelően kezelt hulladéktermelés növekedését. Ezek a helyzetek a teremtett világ felelőtlen manipulálásának következményei és arra van szükség, hogy aktív felelősséget vállaljunk mindenki java érdekében. Sajnos azonban közönyttapasztalunk közös otthonunk iránt. Ez a passzivitás a felelősségérzet elvesztéséről tanúskodik, ezért a kormányoknak sürgősen ösztönző kezdeményezéseket kell indítaniuk a felelős cselekvési módokra, hogy tiszteletben tartsuk a környezetet, amelyben élünk.

A teremtett világ tiszteletben tartása egy kötelezettség a jövő nemzedékei felé is

A pápa üzenetében kiemeli, hogy a teremtett világ tiszteletben tartása kötelezettség a jövő nemzedékei felé is. A környezet védelmét meg kell tanítani nekik és át kell adni ezt a tudatosságot, valamint hangsúlyt kell fektetni a víz fontosságára, amelyhez a hozzáférés alapvető jog, amit mindenkinek biztosítani kell.

A kapcsolatok fontossága a nagyvárosokban

Ferenc pápa továbbá rámutat a kapcsolatok fontosságára a nagyvárosokban, amelyek egyre nehezebbé válnak. Előfordul, hogy a társadalom magába zárkózik és bizalmatlanságban él, hiányoznak a gyökerek és elszigetelődés alakul ki, amely szegénységhez vezet. Ezért Ferenc pápa felhívásában figyelmeztet: szükség van a közös erőfeszítésre politikai, nevelési és vallási szinten, hogy olyan emberi kapcsolatokat teremtsünk, amelyek lerombolják azokat a falakat, amelyek peremre szorítják az embereket.

(sv)

Keresés

Programajánló
Bejelentkezés