A magyar vízen is meglátszik az Alpok havának csökkenése

Nyomtatóbarát változat
A klímaváltozás miatt a hegyekben hó mennyisége általánosságban csökken, és így veszélybe kerülhetnek a hegyi életközösségek, sőt a népszerű sípályák is. Az Alpokban zajló változásokról Marc Zebisch-t, a bolzanoi Alpokat tanulmányozó kutatócsoport vezetőjét kérdeztük, aki szerint Magyarországon is érezhetők lesznek a hócsökkenés hatásai, kevesebb víz jut majd a folyókba.

Az Alpokat nagyon változatos éghajlati befolyások érik, és a klímaváltozás következtében egyre csökken az északről jövő poláris, hideg és növekszik a szaharai, meleg hatás. A hőmérséklet a hegységben kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint az északi féltekén, amely komoly változásokat okozhat mind az ökoszisztémákban (az élőlényeket és környezetüket is magában foglaló rendszerekben), mind a hóborítottságban. A kevesebb hó eredményeképp lecsökken az Alpokból eredő folyók vízutánpótlása, és ennek hatása már most is érezhető a szárazodó Pó-síkságon.

Az Alpokban az elmúlt 30 évben átlagosan 0,7-1,6 Celsius-fokot melegedett a hőmérséklet. A tavalyi augusztus az ötödik legmelegebb volt az elmúlt 90 évben. A hóval borított napok száma a korábbiakhoz képest jelentősen lecsökkent, átlagosan 30-50 nappal. Ez a 3000 méter körüli területeknek 35 százalékán figyelhető meg, 2000 méteren 50 százalékban, 1000 méteren pedig 90 százalékban, az alacsonyabban fekvő területeken tehát nagy változásokra lehet számítani.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: Origo