Norvég püspökök olajkitermelési moratóriumot javasolnak

Nyomtatóbarát változat

A norvégiai evangélikus egyház néhány püspöke javaslatot tett arra, hogy vezessenek be ötéves moratóriumot az olaj- és gázkitermelésre Norvégia kontinentális talapzatán az Északi-tengerben, de különösen az Északi-sarkkörön túl fekvő Lofot-szigeteknél. A javaslatot szakszervezeti vezetők elvetették.

„Kis szünetet kellene tartanunk, hogy elgondolkozzunk" – mondta Tor B. Joergensen Soer-Haalogaland-i evangélikus püspök újságírók előtt. „Ha Norvégia is egy igazságosabb klímaegyezményért dolgozik, nem növelhetjük olajiparunkkal az emissziót. A kitermelési terület bővítése felelőtlenség a világ szegényeivel szemben" – mondta a püspök, akinek véleményét támogatták a norvégiai egyház nemzeti tanácsának vezetői és a norvégiai keresztény tanács képviselői is.

Joergensen felvonulást is szervezett Oslóban a Szentháromság-templomtól a parlamentig, ahol ébresztőórákat adtak át a törvényhozóknak. „Ideje, hogy felébredjenek és komolyan szembenézzenek az előttünk álló kihívásokkal" – kommentálta a püspök.

A parlamentben a Szocialista Baloldali Párt, a Centrumpárt, a Liberális Párt és a Kereszténydemokrata Párt több tagja támogatta a moratóriumot, a Konzervatív Párt és a Haladás Pártja azonban elutasították azt. A kormány nem reagált közvetlenül a javaslatra – írja az Ecumenical News International.

Oeyvind Silaamo, a norvégiai szakszervezetek szövetségének egyik megyei titkára nevetségesnek nevezte az egyház javaslatát. „Az olaj- és gázszektor 150 ezer tagunknak biztosít állást közvetlenül vagy közvetetten. Norvégiának munkahelyekre van szüksége, s ezt az egyháznak is meg kell értenie." Silaamo arra is biztatta szakszervezete tagjait, hogy lépjenek ki az egyházból. Egy konzervatív képviselő, Peter Gitmark úgy érvelt, hogy Norvégia számos európai országnak szállít környezetbarát gázt. „Ez helyettesíti a széntüzelésű erőműveket, ami pozitív dolog" – fogalmazott. Hozzátette: a moratórium súlyos problémákhoz vezetne a norvég gazdaságban.

Per Oscar Kjoelaas Nord-Haalogaland-i püspök újságírók előtt úgy fogalmazott: a javaslatot szélesebb körben is meg kellett volna vitatni. „A teremtésvédelem, illetve a felelős olaj- és gázpolitika nem áll ellentétben egymással. Nem csak egy megoldás létezik" – mondta.

Magyar Kurír