Öko-advent 2021. a 3. hét margójára

Nyomtatóbarát változat

A Naphimnusz Egyesület, az EcoOne Munkacsoport és az Új Város Online közös adventi kampányt hirdet: minden adventi napra egy, a napi szentírási olvasmányokból vett igéből inspirálódó elhatározást ajánlunk, amivel csökkenthetjük életvitelünk környezetre gyakorolt negatív hatását: szelektív hulladékgyűjtés, élelmiszer-pazarlás csökkentése, energiatakarékosság és a természet felfedezése mind-mind szerepelnek a vállalások között!

Keresztelő Szent János mindenkinek irányt mutatott, hogyan kellene megváltoztatnia életét: „oszd meg a többletedet, ne követelj többet, tudj megelégedni.” Nekünk is ezek a feladataink vannak, amiket magunknak kell magunkra igazítanunk, személyre szabnunk. Radikális gondolatok, akkor és ma egyaránt. De a megtérés radikális dolog…

Mindannyiunknak mások a valós szükségleteink; de általában eszünkbe sem jut feltérképezni, hogy mi az, ami csak igényünk, megszokásunk, ám könnyedén el tudnánk engedni, és mi az, ami nélkül valóban nem tudnánk élni. A böjti időszak azonban jó lehetőség arra, hogy feszegessük a határainkat, jobban megismerjük magunkat, és elcsendesülve meghalljuk, mit is kíván tőlünk a Teremtő. Éljük meg úgy a böjttel kapcsolatos lemondásainkat mint ajándékozást: a felebarát javára tekintve és Istennek ajánlva tetteinket.

Azt már tudjuk mekkora szüksége van a teremtett világnak és benne minden teremtménynek arra,  hogy mi is változtassunk életünkön. Az öröm vasárnapján, feleúton a várakozásban örülhetünk annak, ha az eddigi feladatok hatására teremtéstudatosabban telik ez az időszak, mint az eddigiek, és izgatottan tekinthetünk a továbbiakra, melyek révén olyan praktikákat tanulhatunk, amelyek később mindennapjaink részévé válhatnak.  Talán már nem tűnik annyira göröngyösnek az út, amin járnunk kell, talán azt is látjuk, hogy több örömet tartogat számunkra ez az életvitel, mint az a nyüzsgés, amit a fogyasztói társadalom diktál nekünk.