Öko-advent 4. hét

Nyomtatóbarát változat

December 19. – vasárnap

 

„Áldozatot, ajándékot, engesztelő és égőáldozatot nem akartál, nem volt az kedves előtted” (Zsid 10,8)

Ne egyél pálmaolajat! Rengeteg termék összetevői között megtalálható, azonban előállításakor komoly és visszavonhatatlan károkat okoz a növény- és állatvilágban – konkrétan trópusi esőerdőket irtanak ki, hogy olajpálmákat telepítsenek a helyére. Mindezekkel a szegényebb területek lakói próbálnak kiszolgálni minket, és tönkreteszik azt, ami ennél sokkal nagyobb érték lenne. Legnagyobb természeti kincseiket áldozzák fel azért, hogy mi itt nagyobb luxusban éljünk.

 

December 20. – hétfő

 

„Istennél semmi sem lehetetlen.” (Lk 1,37)

Válassz aszerint, hogy annak, amit veszel, minél környezetbarátabb csomagolása legyen! Nemigen szempont ez még ma sem a gyártóknál, tehát szinte lehetetlen küldetésnek tűnik teljesíteni. A legkörnyezetbarátabb a minél kevesebb csomagolás, de a műanyag mindenképpen kerülendő, mert lebomlani nem, újrahasznosulni pedig korlátozottan tud. A papír és a fém ilyen szempontból sokkal jobb, ha szét lehet válogatni, és nincs rétegesre préselve.

 

December 21. – kedd

 

„Ne félj, Sion! Ne lankadjon kezed!” (Szof 3,16)

Ünnepek előtt fontos a rendrakás, a takarítás. Még ha a lakást talán nem is ma fogod rendbeszedni, gondosan ügyelve a szemetek szelektálására, menj ki az utcára, és tegyél rendet ott! Sajnos biztosan fogsz találni eldobott szemetet. Szedj fel, amennyit tudsz (közben ne gyűlöld azt, aki eldobta), és ha még jó helyre is dobod, az már csak hab a tortán!

 

December 22. – szerda

 

„a gazdagokat elküldte üres kézzel” (Lk 1,53)

Találd ki valamiről, amit megvennél újonnan, hogy mivel tudnád helyettesíteni! Akár használt dologgal, vagy már meglévőkből összerakhatóval. Egyáltalán: tényleg szükség lenne arra, amit megvennél? Az új dolgok előállítása elmaradott vidékeken azok életkörülményeit rontja először, akik már amúgy is szűkösen élnek. Sokszor messze vannak tőlünk, de felelősséggel tartozunk irántuk is.

 

December 23. – csütörtök

 

„Atyja írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: »János a neve.« Erre mindnyájan meglepődtek.” (Lk 1,63)

Merj szakítani a hagyományokkal: ne csomagold be az ajándékokat! Ha megnézed, máris minden sokkal több csomagolással kerül a boltokba, mint kellene. Régen rossz, ha a csomagolással szeretnénk személyessé tenni, ami 5 perc után úgyis a szemétbe kerül. Ha meglepődnek, sebaj: nyugodtan szóba hozhatod, hogy épp az irántuk érzett szeretetből döntöttél így.

 

December 24. – péntek

 

„az üdvösség ismeretére tanítod nemzetét” (Lk 1,77)

Most, hogy úgyis körbetelefonálod szeretteidet, meséld el, milyen adventi naptárunk volt! Ha találtál a napi felajánlások alatt olyat, ami nem esett nehezedre, beépítheted az életedbe; és másoknak is ajánlhatod.