Ökumené és a teremtett világ megóvása Európában

Nyomtatóbarát változat

Esztergomban ülésezett az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) és az Európai Egyházak Tanácsának (CEC) közös bizottsága február 19. és 22. között. Az ülés fő témája a teremtett világ védelme volt.

A bizottság megállapította, hogy az ökológiai válság egy mélyebb, lelki válságot tükröz. Hangsúlyozták: az embernek nem kizsákmányolnia, hanem gondoznia kell a teremtett világot, ez pedig szorosan összefügg az igazságossággal. Fontos, hogy Európa szolidáris legyen a világ legszegényebb népeivel, akik a teremtés iránti felelőtlenségünk legfőbb áldozatai – áll a CCEE ülésről kiadott közleményében.

A bizottság kimondta: Európa egyházainak a teremtett világ jó gazdáinak kell lenniük, mégpedig úgy, hogy mérsékelik saját környezetszennyezésüket. A résztvevők megemlékeztek I. Dimitriosz pátriárka 20 éve megjelent enciklikájáról, amelyben az egyházfő a teremtés napjának megünneplését javasolta. Szorgalmazták, hogy az egyházak a szeptember 1. és október 4. közti időszakot a teremtett világ gondozásának szenteljék, amikor örvendezve elmélkednek Istennek a teremtésben megnyilvánuló jóságáról. Fontosnak tartják továbbá, hogy minden egyház közbenjárjon az ENSZ 2009 decemberére tervezett koppenhágai klímakonferenciájának megvalósulásáért.

A bizottság a további közös munka mellett kötelezte el magát a Biblia olvasásának és ismeretének előmozdítása terén, valamint a természetvédelem, a bevándorlás és a béke ügyében. Szót ejtettek a vasárnap megünnepléséről, valamint az intézményi, pénzügyi és környezeti válságról.

A bizottság tagjai, miután megköszönték Erdő Péter bíboros vendégszeretetét, február 21-én ellátogattak a budapesti Szent István-bazilikába, megtekintették a Magyar Tudományos Akadémiát, majd a Parlamentben találkoztak Harrach Péterrel, az Országgyűlés alelnökével. A bizottság következő, 2010 márciusában tartandó ülésének fő témája a migráció lesz.

Magyar Kurír