Tovább szivárog a Nagy Korallzátonyt fenyegető hajó rakománya

Nyomtatóbarát változat
Dühítőnek nevezte az Ausztália partjai közelében kialakult szituációt Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök. Szombaton egy védett övezetbe behatoló kínai hajó feneklett meg, amely óriási veszélyt jelent a Nagy Korallzátonyra. Rakterében csaknem ezer tonna olaj van, amely napok óta megállíthatatlanul szivárog a tengerbe.

Helikopterrel járta körül a Nagy Korallzátonyon megfeneklett, és óriási ökológiai vészhelyt előidéző kínai hajót az ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd. A hajó, fedélzetén csaknem ezer tonna olajjal és 65 ezer tonna szénnel szombaton feneklett meg a Nagy Korallzátonynál. A védett, 2500 kilométeres kiterjedésű korallzátony a világ legnagyobb, élőlények alkotta építménye, azonban az olajszennyezés hatására komoly veszélybe kerülhet.

A kínai hajó - egyelőre ismeretlen okból - mintegy 12 kilométerrel eltért a kijelölt hajózási útvonaltól, ezért futhatott zátonyra. Az ausztrál szakértők komolyan félnek attól, hogy az eddig sikertelen mentési kísérletek közben a hajó kettétőrik, és rakománya a tengerbe ömlik. A hajóból jelenleg is szivárog az olaj, a helyzet a hatóságok szerint "óráról órára változhat" - írja a BBC.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: Origo