Teremtés napi öko-ünnep Bakonybélben

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2017. szeptember 10. vasárnap - 17:00 - 22:00
Helyszín: 
Bakonybél, Szentkút

„Gyújts egy gyertyát a földért” mottóval rendezik meg 2017. szeptember 10-én, vasárnap 17 órától az ünnepi alkalmat a bakonybéli szent-kútnál a reformáció 500. évében.

A jövő, a remény és a generációk felelőssége jegyében immár másodszor ünneplik meg Bakonybélben a Teremtés Napját szeptember 10-én, vasárnap délután 17 órától – adták hírül a rendezvény szervezői. Az ezer éve alapított bakonybéli bencés monostor szomszédságában, az erdőövezte Szent-útnál szerveződő program – mint írják – mind vallási, mind környezeti értelemben ökumenikus lesz. Az ország különböző pontjairól érkeznek vendégek, akik megosztják a teremtett világgal kapcsolatos gondolataikat szóban, vagy zenével, énekkel, verssel, egy mécses lángjával. A közreműködők a környezet és a jövő összefüggéseire, természet és a teremtett világ megóvásának elódázhatatlan feladatára hívják fel a figyelmet.

Az ökotudatosság, a földkerekségért érzett felelősség jeleként a tavalyi Jövő Fája mellé idén a résztvevők közreműködésével a generációk közötti Teremtés-napi szövetség megörökítését és őrzését jelképező Generációk Fája is elültetésre kerül. A környékről érkező gyerekek az ünnep emlékére karkötőt készítenek maguknak és öko-lábnyomot alkothatnak. Az est a tábortűznél közös énekléssel zárul. Közreműködnek: Mülhauser Martina előadóművész, Kovács Bálint a Virtuózok középdöntőse, Kocsis Zsanett népdalénekes, Bakk István székely primor, Lampert Bálint egyetemi tanársegéd és még többen.

A programnak az eredeti terv szerint léggömbök felengedése is részét képezte volna. Miután azonban a szervezők többfelől, így például a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület részéről is jelzést kaptak, hogy a „lufieregetés” környezettudatosság szempontjából elfogadhatatlan, példamutató módon törölték ezt a programpontot. Ezt a döntést külön örömmel szeretnénk kiemelni, mert minden szép eszmefuttatásnál világosabban mutatja a valódi, őszinte elkötelezettséget a teremtés megőrzéséért. Miközben reméljük, hogy a bakonybéli Öko-ünnep megadja majd a teremtéssel megélt harmónia és a közösség élményét minél több résztvevőnek, arra is buzdítunk mindenkit, hogy más egyházi, teremtésvédelmi és egyéb természetű rendezvényeinket is hasonló tanulékonysággal és alázattal szervezzük és valósítsuk meg az Istentől teremtett világ iránti felelősséget szem előtt tartva!