2015-ben is elindul a humánökológia tanfolyam

Nyomtatóbarát változat

Veszélyes mértékben átalakítottuk bolygónkat. Az éghajlat gyors változása, az élővilág sokszínűségének rohamos csökkenése, a szennyezések garmadája, valamint számos további környezeti probléma mindnyájunk életminőségének drasztikus romlásával fenyeget. Mit tehetünk ellene?

A sivár élővilág, éhínség, vízhiány, nyomor és káosz által terhelt jövőt azonban elkerülhetjük, amennyiben bátran szembenézünk a problémákkal, és kitartóan teszünk ellenük. Ezt a szembenézést és cselekvést igyekszik előmozdítani a Kisközösségi Program tízhónapos Humánökológia tanfolyama, amely „Rapa Nui vagy Tikopia? – Ökológiai válság és kiútlehetőségek” címmel indul 2015. szeptember 17-től – 2010 óta immár hatodszorra.
 
A tanfolyamra szeretettel hívnak minden érdeklődőt!
 
Előképzettségtől és korosztálytól függetlenül ajánlják a tanfolyamot mindenkinek, aki szeretne többet tudni a környezeti problémákról és enyhítésük lehetőségeiről. Leginkább pedig azoknak az embereknek, akik tenni is kívánnak a környezeti gondok ellen. Különösen érdekes lehet mindazok számára, akiknek hivatása kötődik a környezeti problémákhoz, illetve e témakörben kívánnak dolgozni a jövőben.
 
Kiemelten javasolt:
 
  • tanároknak, akik megalapozott tudást akarnak átadni a fiatalok számára a környezeti problémákról;
  • civil szervezetek munkatársainak és önkénteseinek, akik hatékonyan szeretnék meggyőzni az embereket az életmódváltás fontosságáról;
  • újságíróknak, akik szakmailag korrekt cikkeket akarnak írni környezeti témákban;
  • az államigazgatásban dolgozóknak, akik felelősségteljes (ön)kormányzati döntésekhez szeretnének munkájukkal hozzájárulni;
  • útkeresőknek, akik a jövőben hivatásszerűen szeretnének a környezetvédelemhez, az ökológiai fenntarthatósághoz kapcsolódó témákkal foglalkozni.
Az eddigi tapasztalatok alapján a tanfolyam kiváló alkalom arra is, hogy a résztvevők hasonló gondolkodásmódú emberekkel ismerkedjenek meg, barátságok és munkakapcsolatok szülessenek.
TÉMAKÖRÖK. A tanfolyam öt nagy téma köré csoportosul:
 
1. Az emberi bioszféra-átalakítás története – Mi, emberek lényegesen nagyobb mértékben alakítjuk át a bolygót, mint bármelyik másik faj. Vajon miként váltunk ilyen különleges élőlénnyé? Megvizsgáljuk az emberi történelmet egy szokatlan nézőpontból.
 
2. A fő környezeti problémák áttekintése – Milyen változásokat okozunk a bioszférában, és milyen társadalmi következményekkel járnak ezek? Éghajlatváltozás, erdőirtás, fajkihalások, vízszűkösség és társaik. Sokat hallunk róluk, de gyakran egymásnak ellentmondó információkat kapunk. Igyekszünk tisztább képet kialakítani a környezeti problémákról.
 
3. A környezeti problémák társadalmi háttere és a fő kiútlehetőségek – Mely alapvető társadalmi okokra vezethetők vissza a környezeti gondok? Változtathatók-e ezek a tényezők, és ha igen, hogyan? Megkíséreljük áttekinteni és rendszerbe foglalni az idekapcsolódó tudás legjavát.
 
4. Az ökológiai gondolkodásmód alapjai – Ökológiailag fenntartható társadalmak csak akkor jöhetnek létre, ha kultúránk uralkodó gondolkodásmódja alapvetően átalakul. Ez a változás már meg is indult: bár még korántsem vált dominánssá, az ökológiai gondolkodásmód egyre terjed. Vajon melyek a fő jellegzetességei, és miben tér el a ma uralkodó gondolkodásmódtól?
 
5. Mit tehetünk mi? – Mindenki tehet valamit a környezeti problémák ellen, a fenntartható társadalmak érdekében. Általában az egyéni lehetőségekre szoktunk koncentrálni, holott a közös cselekvés mindig hatásosabb. Vajon mit tehetünk főként helyben, más emberekkel összefogva egy ökologikusabb életmódért? Áttekintjük a fő lehetőségeket.
 
A jelentkezéseket 2015. szeptember 10-ig várják.