Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban – képzés a Sapientián

Nyomtatóbarát változat

Ellentmond-e egymásnak etika és üzleti siker? Van-e létjogosultsága a fenntartható fejlődés gondolatának a gazdasági világválság közepette? Közgazdászok és felelősen gondolkodó gazdasági szakemberek egyre növekvő csoportja hosszú évek óta hangoztatja: új alapokra kell helyezni a gazdaságot, szemléletváltásra van szükség, hogy új, fenntartható egyensúly alakuljon ki.

Ezt az alternatív közgazdasági irányzatot Magyarországon 2010 óta intézményesen is tanítják. A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem ekkor indította el közösen Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) képzését, a római testvérintézmény, a Pápai Szent Tamás Egyetem (Angelicum) dékánja, Helen Alford által vezetett hasonló képzése alapján. Idén már a harmadik évfolyamra várják a jelentkezőket.

A KETEG tantárgyait három elméleti blokkban (gazdaság, társadalomtudományok, teológia) és egy gyakorlati modulban tanítják. Az oktatók a Sapientiáról, a Corvinusról, a keszthelyi Pannon Egyetemről, illetve a vállalkozói szférából (ÉRME klub, Közösségi Gazdaság) kerülnek ki, a gazdasági tárgyak oktatói között számos neves, az alternatív közgazdasági irányzat iránt elkötelezett gazdasági szakember szerepel. Gyakori meghívottak külföldi egyetemek szakértői is; így járt már itt Wolfgang Grassl amerikai marketingszakértő, és 2012 áprilisában a szak által szervezett konferencia és az órák vendége lesz Helen Alford is.

A KETEG folyamatosan keresi a lehetőséget a hazai és külföldi egyetemekkel, főiskolákkal, intézményekkel való együttműködésre, valamint arra, hogy partnerséget alakítson ki a magánszféra egyes szereplőivel, akik a végzett hallgatók foglalkoztatására, elhelyezkedésére nyitottak, azaz maguk is fontosnak tartják az etikusság és a fenntarthatóság érvényesülését gazdálkodásukban.

A képzés fontos elve a közösség, a közös munka. Az elkötelezett hallgatók és tanáraik együtt gondolkodásként értelmezik ezt a kétéves posztgraduális képzést, amelyben számos tevékenységet önkéntes alapon maguk szerveznek (tréningeket, konferenciákat, előadásokat, de állandó rádióműsoruk is van). A KETEG ösztöndíj-programot is szervez: egy hallgatójuk az Angelicum ösztöndíjasa lesz 2012-ben.

A képzésre BA-val és lehetőleg alapfokú gazdasági ismeretekkel is rendelkező diákokat várnak, akik nyitottak egy újfajta szemléletre, amelyet a saját szakterületükön integrálni tudnak.

*

Az Egyház társadalmi tanításával kapcsolatban kevesen tudják, hogy a társadalomtudományokban és a közgazdaságtanban ennek a felelős együtt gondolkodásnak az egyik alapdokumentuma a XIII. Leó pápa Rerum Novarum (Az új dolgok) kezdetű enciklikája (1891), amelyet sok más pápai és egyházi dokumentum követett, köztük II. János Pál sok írása, valamint XVI. Benedek pápa Caritas in Veritate (Szeretet az igazságban) kezdetű 2009-es enciklikája. 

Az egyház társadalmi tanítására alapozva számos írás született, és a XX–XXI. században műhelyek (egyetemek, intézetek) is létre jött ennek szellemében, amelyek mind a társadalomtudományok, mind a gazdaság területén ezt a tanítást veszik alapul (pl.  Pápai Szent Tamás Egyetem, bolognai, nápolyi egyetem, University of Saint Thomas, Saint Paul, John Ryan Institute, Dayton University, Katolische Universität, Eichstätt (Inglostadt), továbbá más német, belga és spanyol egyetemek). A téma neves szakértői: Michael Naughton, Ed Freeman, Johan Verstraten, Reinhard Marx, Domenic Melé, Antonio Argandona, Juan Antonio Perez-Lopez, Stefano Zamagni; Luigino Bruni, Helen Alford.

További információ:
Sapientia KETEG: http://keteg.sapientia.hu/
a KETEG szakfelelőse: Baritz Sarolta Laura   baritz.laura[kukac]gmail.com    
Sajtókapcsolat: Babarczy Veronika bv[kukac]ladiesfirstconsulting.hu