A remény biciklisfutárai

Nyomtatóbarát változat

Tekerj felebarátodért! – ezzel a jelmondattal indultak útra a teremtés hetén Kárpát-medencei magyar kerékpárosok kelet–nyugat irányban. A Beregszásztól Sopronig tartó staféta-kerékpározás annak az ökumenikus európai zarándoklatnak a része, amelynek végcélja a decemberi párizsi klímacsúcs.
Az október 1-én Budapestről indult, Sopronig tartó szakaszon egyesületünk elnöke, Rohály Gábor is részt vett.

Vannak akik gyalogosan, vannak akik kerékpározva fejezik ki szolidaritásukat azokkal a felebarátaikkal, akiket a klímaváltozás hatásai leginkább sújtanak. Az európai egyházak képviselői és a zarándokok 2015. október 12-14. között Villigstben (Németországban) találkoznak, amelynek része a magyar „Tekerj a felebarátodért!” staféta-kerékpározás is. A zarándokok számos európai országból indulva november végén érkeznek az ENSZ 21. Klímacsúcsára, Párizsba (2015. november 30 – december 11.), hogy így hallassák hangjukat egy sokkal igazságosabb és fenntarthatóbb holnapért.

A magyarországi szakaszról szóló tudósítás itt olvasható:
http://www.parokia.hu/hir/mutat/6755/

Rohály Gábor a tudósításon keresztül az alábbiakat üzente:
„A tetteink terhelik a környezetet, de a tettek nem magukért vannak: a céljaink eléréséért cselekszünk. A céljaink sem csak úgy vannak, hanem az értékeinkből adódnak, az értékeink pedig a meggyőződésünkből, hitünkből fakadnak. Ezért, ha valaki csak a cselekedetek szintjén gondolkodva annyit mond, hogy biciklizz többet, akkor az ember kinéz az ablakon, és megállapítja: á, most fúj a szél, hideg van. Ha viszont ez az elhatározás a hit mélységéből indul, akkor sokkal elszántabbak vagyunk, és a változások is tartósabbak."
Katolikus körökben is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a teremtésvédelemre. „Kedden a „Közös otthonunk a teremtett világ” címmel megrendezett konferencián találkoztak egyházi és politikai vezetők az Országház felsőházi termében. A magyar katolikus püspöki kar már 2008-ban kiadott egy körlevelet, ami valójában egy komoly tanulmány, „Felelősségünk a teremtett világért” címmel. Nyár elején pedig megjelent Ferenc pápa teremtésvédelemről szóló enciklikája, viszünk is belőle magunkkal egy csomó példányt, hogy a megállóhelyeinken osztogassuk. A mi egyesületünk célja, hogy az egyes közösségekben erősítsük, hogy tudatosan műveljék is, amiről felsőbb körökben szó esik."
„Ferenc pápa nemcsak a katolikusoknak írta az enciklikát, hanem mindenkinek. Közös otthonunk megóvása ugyanis mindannyiunk ügye, és ha ki akarunk állni a világért, az megkívánja, hogy most is együtt tekerjünk."
 
Végezetül egy rövid beszámoló a zarándoklatról szintén Rohály Gábortól:
 
Gyönyörű, napos őszi időben tekertünk 295 km-t Budapesttől Sopronig. Megálltunk Tatán, Pannonhalmán és Répcelakon.
Mindegyik megállónknál találkoztunk valamilyen helyi közösséggel. Tatán a református gimnázium udvarán a diákok és a Duna TV kamerája előtt töltöttünk földet a stafétabotunkba. Pannonhalmán egy órás beszélgetést folytattunk egy teremnyi érdeklődő diákkal. Répcelakon a plébánia terményünnepébe kapcsolódtunk bele, ahol szeretettel és jószívű kínálással vártak. Aigner Géza atya még arra is megkért minket, hogy a plébánia két filiájában, Nicken és Uraiújfalun mondjunk pár szót az utunkról a mise előtt. Sopronban a teremtés hetének záró ünnepén adtuk tovább a stafétát, hogy Ausztrián és Németországon át a párizsi klímacsúcsra vigyék.