Világszerte növekvő érdeklődés a fair trade termékek iránt

Nyomtatóbarát változat
Egyre népszerűbb a méltányos kereskedelem, amit a 2008-as esztendő adatai is igazolnak. A gazdasági válság ellenére világszerte 2,9 millió euró értékben vásároltak fair trade termékeket.
Egyre népszerűbb a méltányos kereskedelem, amit a 2008-as esztendő adatai is igazolnak. A gazdasági válság ellenére világszerte 2,9 millió euró értékben vásároltak fair trade termékeket.

A Fair Trade Labelling Organisations International (FLO – Méltányos Kereskedelem Nemzetközi Címkéző Szervezete) közlése szerint ez 22%-os növekedésnek felel meg. Elsősorban a tea (+112%) és a gyapjútermékek (+94%) iránt nőtt meg a kereslet. Javuló tendenciát mutat a legkeresettebb árucikkek forgalma is: az elmúlt időszakban 66 000 tonna kávét (+14%) és 300 000 tonna banánt (+28%) vásároltak a fair trade keretein belül.

Statisztikai adatok alapján Németországban – 50%-os emelkedéssel – 213 millió eurós forgalomnak örvend a méltányos kereskedelem. Még nagyobb arányú, 75%-os a svédországi fair trade áruforgalom-növekedés; Norvégiában 73%-ról, Ausztráliában és Új-Zélandon 72%-ról, Kanadában 67%-ról, Finnországban 57%-ról beszélhetünk. Új eladási piacok nyíltak Kelet-Európában, Kelet-Ázsiában és Dél-Afrikában. Ma már 60 országban forgalmaznak fair trade termékeket.

*

A méltányos kereskedelmet támogató nemzetközi szervezet számos nemzeti kezdeményezést támogat az egész világon. A fair trade emblémát olyan vállalkozások, kereskedelmi szervezetek kaphatják meg, amelyek méltányos és a világpiaci átlag feletti árakkal biztos jövedelmet garantálnak a tengerentúli kistermelőknek és mezőgazdasági munkásoknak. A termelőszövetkezetek külön támogatást kaphatnak fejlesztési terveik megvalósítására: 2008-ban a kávétermelők mintegy 12 millió, a banántermelők pedig 11 millió eurós hozzájárulást kaptak.

Az FLO közlése szerint a világ 58 országában több mint egymillió termelő vesz részt a méltányos kereskedelemben.

Magyar Kurír