Házirend

Nyomtatóbarát változat

 

Üdvözlünk a Teremtésvédelem Portálon!
Annak érdekében, hogy valóban értékes legyen minden látogatónk, 
így a Te számodra is az itt eltöltött idő, kérünk, szánj néhány percet Házirendünk megismerésére! 

Látogatóink és regisztrált felhasználóink között korra, nemre, felekezetre való tekintet nélkül mindenkit szeretettel látunk, aki a házirendet elfogadja és betartja!

A portál egyes szolgáltatásai regisztrációhoz kötöttek.

A regisztráció során az alábbi szabályok érvényesek:

a) A regisztrációval a felhasználó elfogadja a házirendet.

b) A regisztráció mindig egy természetes (konkrét) személyre vonatkozik. Házaspár, család, közösség, intézmény tagjai külön-külön regisztrálhatnak. 

c) Egy felhasználó egyidejűleg csak egy néven regisztrálhat rendszerünkben.

d) A regisztráció során egy működő e-mail címet kell megadni, a továbbiakban ez lesz a kapcsolattartás módja. Ezt bizalmasan kezeljük, oldalunkon semmilyen nyilvános listában nem tesszük közzé, harmadik félnek nem adjuk ki, kéretlen reklámlevelet nem küldünk rá. Az e-mail cím pontos megadása, változás esetén frissítése a felhasználó kötelessége.

e) A regisztráció során meg kell adni egy felhasználói nevet is, amelynek egyedinek kell lennie, a későbbiek során ezzel lehet belépni. A jó ízlést bántó, provokáló, félreérthető, rasszista, sértő, a portál szellemiségével ellentétes kifejezést tartalmazó, illetve kortárs vagy történelmi közszereplőnek, híres embernek (legyen az magyar vagy külföldi) nevét jogtalanul felhasználó, természetes személyek nevével visszaélő, továbbá a védett nevet, elnevezést, burkolt vagy nyílt reklámhordozó kifejezést tartalmazó felhasználói neveket töröljük.

f) A felhasználónév mellett meg kell adni egy jelszót, amelyre szintén a belépésnél lesz szükség.

FONTOS: a túl egyszerű, máshol használttal azonos, másoknak kiadott, nem megfelelően kezelt jelszóból eredő következmények a felhasználót terhelik!

blog használatának szabályai:

a) A blogon írt hozzászólások kezelési joga a portált működtető szerkesztőségé. Azok törlése (amennyiben nincs komoly indok a moderációra) nem kérhető, felhasználó kilépése vagy kizárása esetén sem. Továbbá a hozzászólások átvétele, másolása más fórumokra vagy oldalakra csak a hozzászóló vagy a szerkesztőség hozzájárulásával megengedett. 

b) A blog témaköreit az arra jogosult szerkesztők határozzák meg, ezekhez minden felhasználó írhat hozzászólásokat.

c) A hozzászólásokon a moderációnak nincs lehetősége módosítani (kérésre sem). Indokolt esetben a hozzászólás törlésre kerül. 

d) Amennyiben egy felhasználó valamely témánál a moderálás szükségességét érzi, a info@teremtesvedelem.hu címre küldhet észrevételt. A törlésre vonatkozó döntés joga a moderátoroké.

e) A fentiek alapján a blogban részt vevő felhasználó elfogadja, hogy a moderáció döntésének megfelelően a hozzászólása moderálásra kerülhet. A moderálás ilyen esetben mindig az adott hozzászólásra vonatkozik, nem a felhasználóra! 

f) A blogon részt vevő felhasználó továbbá azt is tudomásul veszi, hogy egy adott témából a stílusa, hozzászólásai alapján, indokolt esetben kizárható.

Etikai szabályok és további irányelvek

A blogon nem tehetők közzé az alábbiak:

a) Jogsértő hozzászólások. Jogsértő minden olyan hozzászólás, amely a közzétételének időpontjában hatályos magyar jogszabályba ütközik.

b) Bármely regisztrált felhasználó valós személyes adatait (például: név, lakhely, munkahely, telefonszám stb. - ún. "IRL adatokat") tartalmazó hozzászólások. Kivételt képeznek azon esetek, amikor az érintett felhasználó saját maga hozta nyilvánosságra valós személyére vonatkozó adatait, de más felhasználó ebben az esetben sem terjeszkedhet túl az eredeti közlés adattartamán.

c) Alpári, illetve agresszív, fenyegető hangnemű hozzászólások. 

d) A Katolikus Egyházat, az egyházi személyeket, híveket sértő, trágár, káromkodó kifejezéseket tartalmazó, egyéb módon lekezelő hozzászólások. Ilyenek közzététele azonnali kizárást von maga után. 

e) A moderálással vagy a moderátorokkal foglalkozó hozzászólások. Amellett, hogy a moderációt akár csak célzásként is érintő hozzászólásokat azonnal töröljük, az ilyen hozzászólást közzétevő felhasználók figyelmeztetésben részesülnek, ismételt figyelmeztetést követően kizárásra kerülnek.

f) A jó ízlést sértő képeket tartalmazó, illetve gyűlöletkeltésre, megfélemlítésre alkalmas, valamint az ilyen témájú weboldalakra mutató csatolásokat tartalmazó hozzászólások. 

g) Bármely regisztrált felhasználót sértő, lejárató, illetve egyértelműen vele kapcsolatosan alpári vagy sértő módon kinyilvánított véleményeket - személyeskedést - tartalmazó hozzászólások. Kerülendő továbbá a témától való jelentős eltérés, magánjellegű konfliktusoknak a blogon való tárgyalása, azokra való célozgatás stb. 

h) Témaromboló hozzászólások Technikai rombolás: JAVA-alkalmazások, nagyméretű képek, "kisregények" bemásolása, a rovatok méretét megváltoztató, letöltését akadályozó vagy lényegesen lassító linkek, automatikusan induló file-letöltések, átirányítások és általában minden más olyan beavatkozás, ami technikailag akadályozza a blog rendeltetésszerű használatát.

Tartalmi rombolás: a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően, szándékosan akadályozó és zavaró, vagy témán kívüli ("offtopic") hozzászólások.

Ismétlés (flood): ha nem szándékos (azaz véletlen) az ismétlés, egy bejegyzés meghagyása mellett a többi példány törlésre kerül. Szándékos floodnak számít, ha egy regisztrált felhasználó az adott hozzászólást egy vagy több rovatban, kettőnél több alkalommal helyezi el. 

Moderált hozzászólás visszamásolása.

A blogon használatában a magyar internetes etikett (az ún. netikett) szabályai mérvadók.

a) Az interneten tegeződünk, a többi felhasználót azok felhasználói nevén szólítjuk. (Egyéni kapcsolatok szintjén meg lehet állapodni másban, de ezt a többi felhasználó nem köteles tudni vagy követni.)

b) Szövegeinket a nyilvánosságnak fogalmazzuk. Legyünk tudatában annak, hogy az olvasók közt jelen lehet a volt vagy a leendő főnökünk, plébánosunk, bármely családtagunk, ismerősünk stb. Legyünk tudatában annak, hogy a blogokat a fenntartó archiválja, egy adott felhasználó összes hozzászólása akár évekkel később is visszakereshető. Gondoljuk meg, hogy mit teszünk közzé a gondolataink, életünk részleteiből. 

c) Mint minden szövegre, a blog hozzászólásokra is vonatkoznak a magyar nyelv helyesírási, nyelvhelyességi szabályai. Ne tegyünk közzé gépelési hibáktól hemzsegő, vagy írásjelek, központozás nélküli hozzászólást. Küldés előtt olvassuk el és javítsuk saját szövegünket.

d) A hangszín jelzésére, metakommunikációra nyugodtan használhatók a :-) mosolygók (szmájli). Létezik ;-) kacsintós mosoly, :-( szomorú arc, :-/ elhúzott szájú arc, és még sokféle. De bánj velük takarékosan és ne gondold, hogy egy mosolygó szerepeltetése rögtön eléri, hogy a közlés humorosnak tűnjön majd, a címzett egyetértsen veled, vagy hogy elveszi egy egyébként bántó megjegyzés élét.

e) A CSUPA NAGYBETŰ OLYAN, MINTHA ÁLLANDÓAN KIABÁLNÁL! Ne tedd. A nagybetűk, vastag betűk szerepe egy-egy szó hangsúlyozása. Ugyanígy a hangsúlyozást szolgálja a szó *körbecsillagozása*, a szót _megelőző vagy azt _körbefogó_ aláhúzás. Ne! végződjön! minden! mondatod! felkiáltójellel!, mert az is olyan, mintha egyfolytában kiabálnál a többi felhasználóval. A kijelentő értelmű mondatok végén pont van.

f) Légy konzervatív a küldésben, liberális a fogadásban. Ne küldj indulatos hozzászólást (flame), akkor sem, ha provokálnak. Másfelől, ne légy meglepve, ha ilyet kapsz. Okosabb nem is válaszolni, és megvárni a moderációt.

g) Ha vitába keveredsz, az eszmecserét a témáról illik folytatni és nem az abban részt vevő személyekről.

h) Tartsd észben, hogy ez itt az internet. A kommunikáció szabályai megegyeznek az emberekkel való normál társalgás illemszabályaival, de nem tudunk egymás számára úgy jelen lenni, mint a való életben. Ahogyan te sem tudod vagy akarod az "igazi" arcodat megmutatni, másoktól se várd el vagy feltételezd ezt.

i) Az alapvető etiketten túl tartsd észben még azt is, hogy ez egy katolikus portál. Attól, hogy valami "szabályszerű" vagy "etikus", még mindig lehet szeretetlen. Egy keresztény portál működtetése azonban egyfajta tanúságtétel és misszió is. A közzétett szövegeink lehetőleg legyenek méltók ehhez a küldetéshez is.

Felhasználók figyelmeztetése, kizárás

A blogozás szabályait megsértő, vagy a moderátor utasításait be nem tartó felhasználó a viselkedése függvényében figyelmeztetésben részesül vagy kizárásra kerül. A figyelmeztetés utáni, azonos probléma miatti újbóli figyelmeztetést követően a felhasználó kizárásra kerül!

A kizárás minden esetben végleges és visszavonhatatlan.

Felhasználó saját törlése

A felhasználó saját elhatározásból bármikor törölheti magát a rendszerből. A törlés végleges és kizárólag a felhasználó adatlapjára vonatkozik. A felhasználónév és a felhasználó hozzászólásai megmaradnak rendszerünkben, azokat kérésre sem töröljük. A felhasználó ezzel a nevével későbbi igény alapján sem léphet be újra, illetve mások sem regisztrálhatják azt.

A blogot minden felhasználó a saját felelősségére használja.