Ferenc pápa környezetvédelmi körlevél kiadására készül?

Nyomtatóbarát változat

Ferenc pápa „elkezdett dolgozni egy ökológiai témájú szövegen, amely akár enciklika is lehet” – mondta néhány hónapja a Vatikáni Rádiónak Federico Lombardi, a Szentszék sajtóirodájának igazgatója. Kifejtette: a Pápa szeretne különös hangsúlyt fektetni a humánökológia tárgykörére – e kifejezést XVI. Benedek pápa használta gyakran, arra utalva, hogy az ember feladata nemcsak a természet védelme és tisztelete, de magát az Isten által férfinak és nőnek teremtett emberi természetet is védeni kell.

Benedek pápa így ír a humánökológiáról Caritas in veritate kezdetű enciklikájában:

„Az Egyház felelősséget visel a teremtésért, és ezt a felelősséget nyilvánosan is érvényre kell juttatnia. Ha pedig ezt teszi, nem csak a földet, a vizet, a levegőt kell védelmeznie, amelyek mind hozzátartoznak a teremtés adományához. Az embert kell védelmeznie mindenekelőtt, saját önpusztítása ellenében. Szükség van valamire, ami egyfajta – jól értelmezett – humánökológiának nevezhető. A természet károsítása szorosan összefügg azzal a kultúrával, amely az emberi együttélést is alakítja. Ha a társadalomban elfogadottá lesz a „humánökológiai” szemlélet, abból nyeresége származik a környezeti ökológiának is. Ahogyan az emberi erények összeköttetésben vannak egymással, és az egyik erény megromlása rombolja a többit is, úgy az ökológiai rendszer szintén rá van utalva annak a tervnek a betartására, amely a társadalomban való egészséges együttélést és a természethez való jó viszonyt egyaránt érinti.

Ahhoz, hogy a természetet védelmezzük, nem elégséges ösztönző vagy megszorító intézkedésekkel beavatkozni, de nem elegendő csupán a megfelelő útmutatás sem. Ezek fontos segédeszközök, ám a meghatározó probléma a társadalom általános erkölcsi magatartása. Amennyiben a társadalomban az élethez és a természetes halálhoz való jogot nem tartják tiszteletben, ha az ember fogantatása, magzati élete és születése mesterséges körülmények között történik, ha emberi embriókat áldoznak fel kísérleti célokra, a humán ökológia fogalma végső soron értelmét veszíti, és vele együtt a környezeti ökológia fogalma is eltűnik a köztudatból. Ellentmondás az új generációtól megkövetelni a természeti környezet oltalmazását akkor, ha a nevelés és a törvények nem segítenek nekik abban, hogy saját magukat is tiszteljék. A természet könyve egy és oszthatatlan, mind a természet vonatkozásában, mind az élet, a nemiség, a család, a társadalmi kapcsolatok, röviden: a teljesértékű emberi fejlődés tekintetében. A környezettel szembeni kötelezettségeink összefüggnek azokkal a kötelességeinkkel, amelyeket magával az emberi személlyel szemben, és annak a másik emberrel való kapcsolataiból fakadóan viselünk. Egyes kötelességeket elvárni, másokat pedig elfojtani nem lehet. A mai mentalitásnak és gyakorlatnak súlyos ellentmondása ez, amely megalázza az embert, megterheli a környezetet, károsítja a társadalmat.” (Caritas in veritate, 51.)

Ferenc pápa bő egy éves pontifikátusa alatt már számos jelét adta, hogy elődei irányvonalát folytatva fontosnak tartja az embernek a teremtett világ iránti felelősségét. Már pápasága első pillanataiban, névválasztásával is tanúságot tett a környezettel kapcsolatos felelősségvállalásáról. A média munkatársainak másnap tartott sajtótájékoztatón így számolt be arról, hogyan született meg szívében a Ferenc név választása: „A szegénység, a béke embere, a teremtett világ őrzője – és ma ugye nem vagyunk túl jó viszonyban a teremtett világgal.”

Alig néhány nappal később, a pápai szolgálatának kezdete alkalmából bemutatott szentmisén mondott homíliában a Szent Péter téren összegyűlt tömegnek ismét szót emelt a teremtett világ védelmének fontossága mellett:

„A másokról való gondoskodás hivatása nem pusztán a keresztényekre vonatkozik. Dimenziója egyszerűen emberi, így mindenkit érint. Azt jelenti, hogy őrködnünk kell az egész teremtés, a teremtett világ szépsége felett, ahogy mondja ezt nekünk a Teremtés könyve és tanította Assisi Szent Ferenc: legyünk tisztelettel Isten minden teremtménye iránt, környezetünk iránt.”

Majd így folytatta:

„Végül is minden az ember gondjaira van bízva. Olyan felelősségről van szó, amely mindnyájunkat érint. Legyetek Isten ajándékainak őrzői! Amikor az ember nem felel meg ennek a felelősségnek, amikor nem gondoskodunk a teremtett világról és testvéreinkről, akkor teret kap a pusztítás, és szívünk kiszárad. A történelem minden korszakában vannak sajnos Heródesek, akik a halál terveit szövik, pusztítanak, eltorzítják az emberek arcát.”

A 2013-ban Rio de Janeiróban tartott, a teremtett világ védelmét is fő témái közé emelő ifjúsági világtalálkozóra utaztában a pápa megragadta az alkalmat, hogy felemelje szavát az Amazonas térségét sújtó környezeti problémáinak megoldása érdekében. A Rio de Janeiro színházában tartott találkozón pedig, amelyen Brazília politikai, üzleti és kulturális életének több ezer vezető személyisége vett részt, az ország keleti részén fekvő Bahía állam bennszülötteivel fogott kezet, akiknek szülőföldjét betolakodó farmerek és gazdák veszélyeztetik.

Ugyanezen ifjúsági világtalálkozó kapcsán a brazil püspököknek mondott beszédében így fogalmazott: Isten a teremtést nem azért bízta az emberre, hogy az a végletekig kihasználja, hanem mint egy kertet bízta ránk a teremtett világot, amelyet tisztelnünk és védelmeznünk kell. Felhívta a püspökök figyelmét a Latin-amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsának 2007-ben született és hamar híressé vált Aparecidai dokumentumára, amelynek kidolgozásáért Buenos Aires-i érsekként ő maga volt felelős. Ez az állásfoglalás, amely sürgette az új evangelizáció erőfeszítéseit, hogy megállítsa a katolikusok számának Dél-Amerikában tapasztalható erős csökkenését, felhívja a figyelmet az Amazonas térségét fenyegető ökológiai veszélyekre is, hangsúlyozva az igazságosság, a szegénység és a környezet ügye közötti erős párhuzamot, ami azóta Bergoglio bíboros pápává választásával még nagyobb hangsúlyt kapott. A dokumentum leszögezi: „A tradicionális közösségeket gyakorlatilag kizárták az élővilág sokféleségét és a természet gazdagságát súlyosan érintő döntésekből. A természetet támadták és támadják továbbra is.”

Kámán Veronika


A képek forrása: http://www.arcworld.org/news.asp?pageID=682