A tudósokat is sokkolja a grönlandi olvadás

Nyomtatóbarát változat
A sarkköri olvadást tanulmányozó tudósok számára is meglepetés volt, milyen gyorsan fogy a grönlandi jégtakaró. A sokkolóan gyors olvadás miatt úgy tűnik, a tengerszint az eddig vártnál kétszer többet fog emelkedni az évszázad végére.

Riasztó adatok jelentek meg az ENSZ 2007-ben kiadott jelentésében (IPCC, Kormányközi Testület a Klímaváltozásról - IPCC.ch) a világ tengerszintjének jövőbeni emelkedéséről. A vízszint drasztikus emelkedése rengeteg partmenti nagyvárost, de egész szigeteket is a víz alá kerülés veszélyével fenyeget. Nemrég kiderült, hogy e jóslatok még túlságosan optimisták voltak.


Drámai gyorsasággal olvad a jég

Az Arctic Monitoring and Assessment Program (AMAP) az 1991-ben létrejött nemzetközi Sarkköri Tanács öt munkacsoportjának egyike. A tudományos testület a nyolc sarkköri ország, Dánia/Grönland, az Egyesült Államok, Finnország, Izland, Kanada, Norvégia, Oroszország, és Svédország kormányait látja el tanulmányokkal és kutatási eredményekkel.

Az általuk készített legfrissebb jelentés szerint a tengerszint nem kevesebb, mint fél-másfél méterrel fog megemelkedni 2100-ra, ez pedig a duplája annak, amit 2007-ben az IPCC jósolt. Az ENSZ jelentésében még nem számoltak Grönland és az Antarktisz jégtakarójának ilyen mértékű olvadásával.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: Ozone Network